J. O’Rouke sagde engang, “Du bør altid læse noget, der vil se imponerende ud, hvis du dør i midten af det”.

Mens jeg nok synes, der skal være plads til teatralske kærlighedsromaner og læsestof til stranden, skal en kvik hjerne stimuleres af en god bog. Hvis du elsker at læse og nyder at få din tankegang udfordret, og du allerede har læst vores andre forslag, vil du elske disse 10 bøger. Alle disse bøger vil udfordre dit livssyn og få de små grå i omdrejning, idet nye verdener og tankemønstrer fremtoner sig for dig. Desuden vil de alle se imponerende ud, hvis du dør midt i at læse dem!

1. ‘Afvigerne: historien om succes’ af Malcolm Gladwell

“Man kan ikke adskille hvem, vi er, fra hvor, vi er fra”.

Alt af Malcolm Gladwell vil helt sikkert lære dig noget og ændre den måde, du tænker på. Denne bog er den tredje fagbog i en serie. Gladwell undersøger de faktorer, der bidrager til succes, og hans resultater er ikke, hvad du ville forvente!

2. ‘Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel: En forespørgsel om værdier’ af Robert M. Pirsig

“Når et menneske lider af en vrangforestilling hedder det vanvid. Når mange mennesker lider af en vrangforestilling, hedder det religion”.

Denne tykke roman betragtes ofte som et amerikansk kultur ikon inden for litteraturen. Bogen beskriver en mands 17-dages motorcykel tur med sin søn Chris fra Minnesota til Californien. På turen reflekterer og filosoferer den unavngivne hovedperson over begrebet ‘Kvalitet’, og han gør op med sin fortid. Denne bog handler ikke om ‘zen’ i den buddhistiske forstand, og den handler heller ikke om motorcykler, men den kan helt sikkert sætte tankerne i gang!

3. ‘Opvågnen’ af Kate Chopin

“Havets stemme er besnærende, evindelig, hviskende, råbende, mumlende, og den inviterer sjælden til at vandre i ensomhedens afgrunde”.

Denne roman fra det nittende århundrede handler om hovedpersonen Edna Potelliers kamp med femininitet, moderskab, ægteskab og kønsroller i konservativ sydamerikansk kultur omkring århundredeskiftet. Den overraskende slutning og de modstridende konsekvenser af denne historie, der stadig er relevant, vil anspore dig til at dele den med alle dine rødstrømpesøstre og se, hvad de synes.

4. ‘Den frigjorte sjæl: Rejsen hinsides dig selv’ af Michael A. Singer

“Hvis du virkelig elsker nogen, ser din kærlighed ud over deres menneskelighed”

Michael A. Singer byder på en trin-for-trin vejledning gennem Gyana processen, også kaldet Yoga for Intellektet, til Kilden. Selv hvis du ikke er helt med på det med yoga eller åndelighed, vil denne bog utvivlsomt vise din hjerne nye og unikke måder at se universet og din identitet på.

5. ‘Dette vil gøre dig klogere: Nye videnskabelige koncepter til at forbedre din tankegang’ af John Brockman

“Hver aspekt af livet er et eksperiment, der bedst kan forstås, hvis det betragtes som sådan”.

For folk der elsker at tænke, er der vel ikke noget bedre end en bog, der forbedrer din tankegang! Denne samling af skarpsindige, geniale essays skrevet af alle verdens førende tænkere vil forbedre din evne til at tage beslutninger og skærpe vores kognitive værktøjskasser.

6. ‘Den moralske forestillingsevne: fredsstiftningens kunst og sjæl’ af John Paul Lederach

“Forsoning forstås både som et sted, vi forsøger at nå og den rejse, vi tager med hinanden”.

John Paul Lederach er en førende stemme på det internationale forlig- og meditationsfelt. Han har været konsulent og direkte forligsmand i konflikter over hele kloden. I denne bog undersøger han processen for fredsstiftelse og tænker tilbage på hans oplevelser på området. Det er en bemærkelsesværdig tekst, der helt sikkert kan finde anvendelse i dit daglige liv.

7. ‘Hvem taler for islam?: Hvad en milliard muslimer virkelig tænker’ af John L. Esposito og Dalia Mogahed

“Det er interessant nok, at jo mere amerikanere siger, de ved om muslimske lande, jo mere sandsynligt er det, at de har en positiv opfattelse af disse lande”.

I USA efter 9-11 forbinder de fleste amerikanere mainstream islam med islamisk ekstremisme. Denne bog er resultatet af en enorm 6-år lang undersøgelse foretaget af Gallup organisationen. De interviewede, udspurgte og lærte tusindvis af muslimer at kende i 35 fortrinsvis muslimske lande. Denne enorme samling af data er sammenfattet i en fascinerende bog, der vil udfordre og informere nuværende tankestrømninger i USA.

8. ‘De usynlige byer’ af Italo Calvino

“Fremtider, der ikke er nået, er blot grene fra fortiden – døde grene”.

Romanen De usynlige byer fra 1972 udforsker fantasi, virkelighed og hukommelse gennem livagtige og fantastiske beskrivelser af byerne gennem fortælleren Marco Polo. Bogen drejer sig om en surrealistisk samtale mellem Marco Polo og kejser Kublai Khan, hvor de to mænd diskuterer Khans ønsker omkring og problemer med sit altid voksende rige. This eksperimentelle roman er lige så smuk som den er kompliceret, og nogle af beskrivelserne vil det tage flere dage at komme over.

9. ‘Filosofi: jagten på visdommen’ af Louis P. Pojman

“På en måde er filosofi bare at tænke grundigt over de vigtige ting i livet”.

Sådan lyder Louis P. Pojmans indledning til filosofiske tænkning, der er både sjov og tilgængelig. Han præsenterer større filosofiske tankestrømninger gennem klar, livlig skriftlig fremlægning, der er lige så underholdende, som det er oplysende. Hvis du søger en nem ”Grundlæggende Filosofi” bog af god kvalitet, er dette bogen for dig.

10. ‘Tusind smukke ting’ En antologi af Marjorie Barrows

Jeg arvede min bedstemors kopi af denne bog, og siderne er tyndslidte og ryggen er ved at falde fra hinanden, fordi jeg er vendt tilbage til den igen og igen. Tusind smukke ting er en samling af poesi, prosa, drama og citater fra verdenslitteraturen. Den er fuld af tankevækkende visdom og storslået skønhed. Enhver boghylde ville nyde godt af at have denne bog.