Bagværk og desserter i det hele taget er hverdagsmad i mange hjem. Uanset hvad din favoritdessert eller dit yndlingsbagværk er, er det sjovt og ofte afslappende at tilberede og spise det, men det er ikke så sjovt, hvis du forsøger at inkorporere sund mad i din kost.

Det gode ved det er, at sund mad ikke betyder, at du skal gøre afkald på alle de madvarer, du elsker, ikke engang desserter. Der er måder, du kan tilpasse næsten enhver opskrift på, så den bliver meget sundere. Du kan bruge alternative ingredienser eller skifte en ingrediens ud med den anden, så du gør det sundere. Selv desserter, der er spækket med sukker og kalorier, som brownies, kan tilberedes med færre kalorier og et bedre fedtstof.

Her er bare nogle få eksempler på sundere brownie-opskrifter, du kan lave hjemme, og som går rigtig godt til en god film eller serie foran flimmerskærmen!

Brownies med færre kalorier

brownies med færre kalorier

Har du nogensinde talt, hvor mange kalorier, der rent faktisk er i en almindelig hjemmelavet brownie? Et lækkert stykke har flere tomme kalorier (energi, kroppen forbrænder hurtigt, uden det gavner dit helbred), end du måske tror. Alternative ingredienser af høj kvalitet er løsningen på dette kaloriespækkede problem.

Vil du stadig gerne nyde dine brownies uden alle de ekstra kalorier? Så prøv denne brownie opskrift, hvor der er skåret ned på kalorierne, og se, hvad du synes om den. Du bruger græsk yoghurt så dine brownies vil holde faconen og den tekstur, du elsker, mens du bruger mindre smør og færre æg, end du plejer.

Brownies uden mejeriprodukter

brownies uden mejeriprodukter

Der er masser af muligheder for at få alle dine nødvendige daglige portioner af mejeriprodukter, og dessert behøver sandelig ikke at være en af dem. Måske er du på udkig efter en dessert, hvor der ikke er tilsat ekstra mælkeprodukter (ikke nemt at finde, siden vi elsker alt, hvad der er tungt og cremet og fyldt med chokolade). Måske har du en mælkeallergi og er træt af at gå glip af alle lækkerierne.

Prøv denne opskrift for brownies uden mejeriprodukter, hvis du er ude efter noget, der er lidt anerledes. Den laves med græskarmos, der erstatter nogle af de ingredienser, der normalt er nødvendige for at undgå, at en typisk omgang brownies bliver tørre eller falder fra hinanden, og de smager sikkert akkurat lige så godt.

Sunde brownie bidder

Når du tager en frisk omgang brownies ud af ovnen, er det op til dig (bageren) at bestemme, hvor store firkanter, du skærer dem ud i. Teoretisk set kan du gøre hver portion så stor, som du vil. Det er bare alletiders, når du er lækkersulten, men ikke så godt for taljen.

Det, der gør denne proteinspækkede opskrift sund, er begrænsede portionsstørrelser. I dette tilfælde er mindre bedre en mere. Jo mindre du laver dine brownie bidder, jo flere vil du have at dele med familie og venner. Hvis du stadig bekymrer dig om, at du vil spise for mange ad gangen, kan du tø tre-fire stykker op i køleskabet ad gangen, mens du har resten i fryseren til en anden gang.

Chokolade-avocado brownies

Du har måske hørt, at avocadoer er sunde, selv om de er fyldt med fedt. Hvordan kan det lade sig gøre? Hvordan er fedtet i en avocado anerledes end fedtet i smør?

Kortsagt kaldes det fedt, der findes i avocadoer, umættet fedt, og det er lettere for kroppen at bearbejde og bruge end den type fedt, der findes i smør, som kaldes mættet fedt. Det er “sundt” fordi det har den modsatte virkning på kroppen – det reducerer rent faktisk risikoen for at udvikle hjertelidelser, for eksempel.

I denne brownie opskrift bruges der avocado i stedet for smør, hvilket vil sige, at dine brownies stadig vil være lækre og bløde. De bruger bare en anden og sundere slags fedt til at gøre det.

Konklusion

Der er ingen, der siger, at du ikke må spise dessert. Hvis du laver det lidt sundere og spiser mindre portioner, kan du stadig få din chokoladelyst stillet hjemme, når du har brug for det.